Masaj Bebelus
Este incontestabil faptul ca masajul este foarte benefic pentru bebelusi. Si nu este vorba doar de a le crea senzatii de placere, ci mai ales de a-i ajuta sa se dezvolte atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Da, chiar asa. Doar micul om este chiar la inceputul adaptarii sale in noul mediu care il inconjoara. Iar pentru aceasta are nevoie de forta , precum si de numeroase deprinderi. Masajul il ajuta sa-si fortifice musculatura, determinand-o sa “intre in actiune”, si sa faca fata solicitarilor. Miinile mamei sau a terapeutului trebuie sa fie spalate, cu unghiile taiate scurt.
Aceasta gimnastica influenteaza bebelusul in mod benefic, pozitiv atat din punct de vedere psihic, cat si motor. Exercitiile fizice, combinate cu masajul relaxeaza musculatura, stimuleaza circulatia periferica si terminatiile nervoase, tonifica inima si plamanii, ajutand la eliminarea secretiilor traheobronsice (mai ales in cazul infectiilor cailor respiratorii), stimuleaza digestia
Miscarile trebuie sa fie blande , pentru a nu irita pielea extrem de sensibila si scheletul osos foarte fragil al copilului. Se urmareste ca in timpul masajului, copilul sa fie bine dispus. Daca este capricios, se inceteaza manevrele pana se va linisti.
N-ar trebui ca micutul sa asocieze masajul cu vreun disconfort anume, altfel peste cateva zile il va considera o sursa de neplaceri si va deveni nelinistit chiar de la primele manevre.
Masajul si gimnastica bebelusului sunt forme terapeutice de joaca, putand fi considerate primii pasi spre socializare.
Aceasta gimnastica-masaj poate fi facuta si de mama acasa dupa ce a fost instruita in prealabil de un profesionist calificat in masajul pentru copii. Dar este recomandat ca periodic acestea sa se faca de catre personal calificat pentru ca acestia sa poata urmari dezvoltarea copilului, precum si introducerea unor exercitii noi cu grad de complexitate mai ridicat.
De ce este necesar masajul?
In primele luni de viata, la unii copii se remarca un tonus crescut al muschilor membrelor, iar uneori ei stau involuntar in „poza de embrion”pe care au avut-o in viata intrauterina. Un masaj zilnic ajuta copilulsa sa se relaxeze, sa se linisteasca, iar miscarile lui sa devina mai coordonate. Mai rar, masajul este destinat tonifierii muschilor slabiti. Mangaierile regulate ale copilului si jocul activ cu acesta vor preveni aparitia unor probleme neurologice si necesitatea de a consulta un medic ortoped.
Ce efecte mai are masajul?
Un masaj efectuat de catre mama are multe avantaje. Printre acestea se numara consolidarea legaturii psiho-afective dintre mama si copil, cunoasterea mai deplina dintre cei doi. Masajul ii ofera mamei mai multa incredere in ingrijirea copilului si are proprietatea de a diminua posibilitatea de dezvoltare a unei depresii dupa nastere. El imbunatateste circulatia sangelui la copil, asigurandu-i o mai buna oxigenare a organelor interne si a creierului, iar ca urmare la aceasta se vor diminua durerile de burtica, se va imbunatati digerarea si o buna dezvoltare a functiilor creierului.
Masajul de dimineata va inviora copilul si-i va crea o buna dispozitie pentru toata ziua. pe cand masajul calmant de seara ii va asigura un somn linistit si inlaturarea colicilor intestinale.
Cercetatorii americani in domeniu au dovedit, ca micutilor carora li se facea masaj regulat de catre mame, aveau un somn mai bun noaptea si erau activi ziua, in timp ce acei copii fara masaj deveneau somnolenti ziua si mai vioi seara, impiedicand astfel odihna necesara atat mamelor cat si lor.
Efectele masajului la bebelusi:
- reduce agitatia copilului si il calmeaza;
- relaxeaza muschii tonifiindu-i si sporeste motricitatea;
- deblocheaza articulatiile, sporind mobilitatea;
- stimuleaza sistemul circulator, stimuland imunitatea si circulatia;
- creaaza o stare de siguranta si încredere;
- ii regleaza pofta de mancare.
- stimuleaza digestia, diminuand si inlaturand colicii.
Cand se efectueaza masajul?
Cea mai importanta conditie pentru efectuarea unui masaj la copil este buna dispozitie a acestuia. El trebuie sa fie linistit, satul (dar nu cu stomacul plin), si sa accepte fara impotrivire mangierile . Daca copilul isi manifesta unele nemultumiri sau incepe sa planga, masajul trebuie interupt temorar.
In cazul in care observati asimetrii ale spatelui, membrelor sau gatului micutului, este bine sa consultati un medic specialist.
Masajul plantei
Masajul se începe cu talpa bebelușului.
Priza va fi la nivelul gleznei intre index si medius. Cu ajutorul policelui vom masa talpa bebelusului dinspre calcai spre degete cu miscari circulare.
Degetele se vor masaj dinspre baza spre varf.
Se va incheia cu miscari circulare in jurul maleolelor, miscare executata cu policele si indexul in acelasi timp.
Pe partea anterioara a piciorului vom executa neteziri cu policele de la ambele maini.
Masajul membrului inferior
In aceasta zona miscarile vor fi foarte blande, exercitand o presiune usoara.
Miscari de netezire executate cu priza “in bratara” in directia ascendenta spre inima, din pozitia distal spre proximal.
La copilul prematur, pana la implinirea celor 40 de saptamani, cand copilul ar fi trebuit sa se nasca sensul va fi invers, dinspre proximal spre distal.
Cu priza la nivelul gleznei netezirea va incepe ferm pe gamba, coapsa, sold. Se pot executa rasuciri usoare stanga-dreapta.
Masajul abdomenului
In zona abdomenului se executa miscari circulare cu palma deschisa, in sensul acelor de ceas. Masajul pieptului se poate face cu miscari care converg (se indreapta)catre zona inimii.
Masajul abdomenului poate avea un rezultat benefic prin ameliorarea disconfortului dat de prezenta gazelor in stomac si intestine si poate imbunatati digestia ducand la ameliorarea si disparitia durerilor date de colici.
Masajul toracelui
- Cu mainile deschise, evantai, vom pleca de la baza, de o parte si de alta a sternului, pana la nivelul umerilor.
- Coborarea se face prin lateral, si astfel se pastreaza continuitatea masajului;
- Masajul toracelui poate fi executat si pe diagonala, folosind acelasi sens ascendent dar evitatand sternul.
Masajul membrului superior
Masajul incepe cu netezirea eminentei tenare si hipotenare a bebelusului.
In cazul in care bebelusul nu deschide palma, executam neteziri cu policele de la ambele maini, pe partea posterioara a mainii.
Vom masa fiecare deget de la baza catre varf si vom incheia cu neteziri pe articulatia pumnului, sub forma de cerculete mici.
Netezirea continua de la articulatia pumnului pe antebrat si catre umar, folosind priza “in bratara”, in timp ce cu cealalta tinem bratul usor ridicat.
Sensul va fi dinspre distal spre proximal, cu exceptia copilului nascut prematur care, pana la implinirea celor 40 de saptamani, la care sensul va fi dinspre proximal catre distal.
Masajul spatelui
Bebelusul se va afla in pozitia decubit ventral, cu capul intr-o parte.
Vom executa cu ajutorul palmelor deschise si al degetelor miscari ferme ascendente,liniare sau circulare de o parte si de alta a coloanei vertebrale.
Sensul va fi dispre zona lombara spre cea cervicala. Fesele se maseaza executand ciupiri rapide.
Acest tip de masaj le va face foarte mare placere bebelusilor. Nu trebuie sa ne ingrijoram ca nu avem o tehnica perfecta.
Simpla atingere constituie o hrana emotionala pentru bebelus, la fel de importanta pentru dezvoltare ca alimentatia!
Masajul fetei
Acest masaj se va executa cu policele de la ambele maini, punctul de plecare fiind, inspre sprancene, deasupra nasului.
Vom netezi fruntea pana la nivelul tamplelor, apoi vom continua netezirea la nivelul sprancenelor.
Din acesti punct se va cobora de o parte si de alta a nasului.
Se vor executa neteziri deasupra si sub buze de la mijloc spre lateral.
Obrajii vor fi masati in sens circular.
Beneficiile masajului la bebelusi
creeaza legaturi intre mama si copil – masajul creeaza conditiile optime pentru atingere, contact vizual, familiarizarea cu mirosul corporal si intelegerea sunetelor emise de bebelus;
eliberarea bebelusului – masajul il ajuta sa digere bine mancarea, sa elimine gazele, sa combata usor ,constipatia,colicii, durerea dentitiei si congestia sinusurilor;
relaxarea reciproca – masajul bebelusului este distractiv; schimbul de zambete si contact vizual conduc la construirea increderii reciproce;
dezvoltarea bebelusului– masajul ajuta dezvoltarea bebelusului prin stimularea organismului, a circulatiei sangelui si a fortificarii muschilor; creierul este si el cuprins de senzatii noi, simturile devin mai alerte iar miscarile mai coordonate.